Våra spannmål

Bruksgenbanken

De spannmål liksom övrigt utsäde som vi kan förmedla gör vi i form av en användargenbank. I vår odling hanterar vi fröna av våra sorter i småsäckar för att hålla dem sortrena, för att undvika blandningar. De mängder utsäde vi kan förmedla kan, beroende på sort, röra se om från några tiotal kg till något hundratal. Större mängder än så kräver certifierad utsädesproduktion.

jyviä

Lantsorter

En betydande del av våra sorter är lantsorter. Vi strävar till att avlägsna allt främmande material från dem, som en del av urval som siktar på att bibehålla eller t.o.m. förbättra deras odlingsegenskaper.

Rusutjärvi lantvete från Tusby (Tuusula) I södra Finland. Infört I registret över lantsorter 2019. Rätt sen sort med rätt långt strå. Hög protein- och mineralhalt (järn). Bakningsförsök på gång. I uppförökning.

Olympia höstvete. Sorten urvald ur ett lantvete I Mellannyland. I officiella sortlistan 1941. Bevarandesort 2020. Vackert, ljus kärna, bra bakningsegenskaper och vinterhärdighet. Mycket långt strå. Bakningsförsök på gång. Frö till förfogande.

Dala lantvete, urval. Vårvete från Dalarna I Sverige. God smak. Bakningsförsök på gång. Frö till förfogande.

Ölands lantvete, urval. Mycket odlat lantvete I södra Skandinavien. Sen sort. Väntar på sin tur.

Gotlands vårspelt, urval. Sen sort. På försöksodling.

Folkärna vårspelt, urval. Lovande vårspelt från Dalarna I Sverige. Stor diversitet. Urval under arbete.

Urval ur Emmer and enkorn från Gotland. Korsningar av emmer.

Tvengsberg svedjeråg. Finskt ursprung, hittad I Norge. På försök I Livsmedelsverket. Lång, bra smak. Frö till förfogande.

Fulltofta vårråg. Hans Larssons mångfaldsråg från Sverige. Innehåller mycket finskt material. Frö till förfogande.

viljat-tahka

Gamla kultursorter

ApuRuso vårvete. Korsning av de gamla sorterna Apu och Ruso gjord vid universitetet i Vik av Tapani Kangasmäki på 1980-talet. Testades i ekoförhållanden. Slutligt urval 2014-2017 på Nyby. Mycket tidig sort. Längre strå än moderna sorter, men kortare än lantvetena. Bakningsförsök på gång. Begränsade mängder frö till förfogande.

Försök med olika gamla finska sorter från vår självständighets årtionden. Till uppförökning kommer antagligen åtminstone Hopea och Ulla vårveten.

Egen växtförädling

Nyby råg.  Rågsort baserad på Tvengsberg svedjerågen. Växtsätt och ax som Tvengsberg, men kortare strå. Odlingsförsök och uppförökning. Begränsat med utsädet till förfogande.

Ekologiska sorter baserade på lantveten, bl.a. Rusutjärvi och Olympia är under arbete.

Heterogena spannmål baserade på nordiska lantsorter och finska gamla kvalitetssorter är under utveckling. Veten, men också spelt. Första heterogena spannmålen till odlingsförsök 2020. Också försök med heterogena veten med motståndskraft mot rost baserat på moderna sorter.

Vi utför det mesta arbetet I fältförhållanden, men har också en del av förädlingsarbetet förlagt till vintertid inomhus med LED-belysning.

Kevätvehnä Ulla
Kevätvehnä Ulla

Vetets historia

Spannmålen har genom tiderna utvecklats så att de har anpassat sej till människans bruk av dem, följt med människan, anpassat sej till förhållandena, möjliggjort människans kultur.

En betydande hörnsten var upptäckten av plantor, som inte längre lät fröna drösa när de blivit mogna. Människan valde den spannmål som klarade sej I de rådande förhållandena och som gav en skörd av sådan kvalitet som man ville ha I sitt dagliga bröd.  Men i och med de kemiska odlingsmetoderna och den industriella processeringen och de krav som dessa ställer på förädlingen, har spannmålen ändrat än mer. Det svagare rotsystemet är anpassat till förhållanden med överskott på näringsämnen i marken, och när man satsat främst på tekniska bakningsegenskaper har hälsoegenskaperna varit av underordnad betydelse.

Maatiaisviljojen tähkiä

Skalvetena spelt, emmer och enkorn de gamla formerna av odlat vete.

Den tetraploida emmern uppstod som en naturlig korsning mellan diploid enkorn och et diploid gräsart. På motsvarande sätt uppstod den hexaploida spelten och det nakna vetet genom korsningar mellan tetraploid emmer och en diploid gräsart.

Skalvetena har, såsom namnet antyder kärnorna täckta av skal också efter skörd. Skalet skyddar fröet på många sätt, men innebär också extra arbete i odling och hantering. Skalet är alltså en del av axet, och måste skalas bort före t.ex. malning eller övrig användning som livsmedel. Efter skalandet motsvarar kärnorna dem från det nakna vetet.

Vid odling är dessa sorter ofta senare än moderna veten, ofta kan de också lättare bilda liggsäd p.g.a. den längre stjälken. Men istället kan de ofta ha en betydligt större motståndskraft mot många växtsjukdomar.

Spelt och modernt vete är alltså nära släkt med varandra, och kan också fritt korsa sej I naturen.

Största skillnaden mellan spelt och vete är att vetet redan länge har undergått en målmedveten förädling för att anpassa sej till människans behov. Medan spelten rätt länge var I stort sett bortglömd, och existerade enbart I sina ursprungliga former som lantsort. Vid en förädling av spelt är det således viktigt att inte förstöra dess värdefulla genetiska bakgrund, t.ex. genom att införa genmaterial från det moderna vetet.

Spelt motsvarar långt det motsvarar långt vetet, men är mera skonsamt mot magen. Många med en känslig mage, som inte kan äta vete, eller för den delen korn eller råg, kan äta spelt. Lider man av keliaki går inte heller spelt.

Emmer och enkorn ligger ännu längre bak I vetets historia än spelten. Glutenets sammansättning I dem skall vara sådan att den inte ens I teorin skall kunna ge upphov till keliaki. Trots det är de ändå inte lämpade för personer med keliaki.

Medan spelten rätt långt kan ersätta vetet I bakning, är emmer och enkorn mera lämpade att ge smak I t.ex. bröd och som ersättare för t.ex. ris. I allmänhet kan man hitta högre halter av näringsämnen I de gamla skalvetena än I det moderna vetet.

Skalvetena är mycket långt lantsorter, och har genom århundraden utvecklats i lokala odlingsförhållanden genom mänskligt odlingsarbete. Det samma gäller för lantveten, fastän deras odlingshistoria kan vara mycket kortare, speciellt kort här i Norden. Lantsorterna har anpassat sej till sin omgivning I en tid då arbetet till stor del utfördes för hand. Problemen med en lite senare mognad på hösten var inte så stora, och den långa halmen kom till nytta vid skötseln av husdjuren.

I moderna odlingssystem kan skalvetenas egenskaper ställa till med problem, speciellt regniga höstar. Förutom sen mognad för vårsäden kan det långa strået ställa till med problem I form av liggsäd. En av målsättningarna med arbetet med lantsorter är att hitta sådana stammar som kunde ha odlingsegenskaper litet mer lämpade för modern odling.

Goda egenskaper hos lantraser kan vara smakegenskaper, ett mjukare gluten och ett högre näringsinnehåll än hos det moderna vetet. Mängden protein är högre, vi har också regelbundet uppmätt högre innehåll av järn. Med visa begränsningar är det möjligt att via förädling baserat på lantsorter försöka utveckla sorter mer lämpade för moderna odlingsmetoder. Viktigt vid detta arbete är att inte samtidigt försämra deras goda egenskaper