Magnus

Välkommen till Nyby ekologiska lantbruk!

Ekologisk produktion sedan 1990. Spannmål, oljeväxter, bönor och hö. Försök med gamla spannmål, bönor och linser sedan 2014. Regenerativ odling och odlingsförsök sedan 2018. Förädling av råg, vete och spelt.

På gården jobbar Magnus Selenius (allt-i-allo) och Embla Lindwall (förädling).

Nyby gård

Ekologisk produktion sedan 1990. Spannmål, oljeväxter, bönor och hö. Försök med gamla spannmål, bönor och linser sedan 2014. Regenerativ odling och odlingsförsök sedan 2018. Förädling av råg, vete och spelt.

På gården jobbar Magnus Selenius (allt-i-allo) och Embla Lindwall (förädling).

Läs mer

Vårt arbete

Målsättningen med vårt arbete är att hitta och testa lantsorter och gamla kultursorter. Och att genom växtförädling få fram nya sorter baserat på dessa. Både nya eko-sorter och heterogena spannmål I enlighet med det kommande EU-reglementet. Förutom spannmål jobbar vi också med bönor och linser.

Vetets historia

Spannmålen har genom tiderna utvecklats så att de har anpassat sej till människans bruk av dem, följt med människan, anpassat sej till förhållandena, möjliggjort människans kultur.

En betydande hörnsten var upptäckten av plantor, som inte längre lät fröna drösa när de blivit mogna. Människan valde den spannmål som klarade sej I de rådande förhållandena och som gav en skörd av sådan kvalitet som man ville ha I sitt dagliga bröd.  Men i och med de kemiska odlingsmetoderna och den industriella processeringen och de krav som dessa ställer på förädlingen, har spannmålen ändrat än mer. Det svagare rotsystemet är anpassat till förhållanden med överskott på näringsämnen i marken, och när man satsat främst på tekniska bakningsegenskaper har hälsoegenskaperna varit av underordnad betydelse.

Maatiaisviljojen tähkiä

Skalvetena spelt, emmer och enkorn de gamla formerna av odlat vete.

Den tetraploida emmern uppstod som en naturlig korsning mellan diploid enkorn och et diploid gräsart. På motsvarande sätt uppstod den hexaploida spelten och det nakna vetet genom korsningar mellan tetraploid emmer och en diploid gräsart.

Skalvetena har, såsom namnet antyder kärnorna täckta av skal också efter skörd. Skalet skyddar fröet på många sätt, men innebär också extra arbete i odling och hantering. Skalet är alltså en del av axet, och måste skalas bort före t.ex. malning eller övrig användning som livsmedel. Efter skalandet motsvarar kärnorna dem från det nakna vetet.

Vid odling är dessa sorter ofta senare än moderna veten, ofta kan de också lättare bilda liggsäd p.g.a. den längre stjälken. Men istället kan de ofta ha en betydligt större motståndskraft mot många växtsjukdomar.

Spelt och modernt vete är alltså nära släkt med varandra, och kan också fritt korsa sej I naturen.

Största skillnaden mellan spelt och vete är att vetet redan länge har undergått en målmedveten förädling för att anpassa sej till människans behov. Medan spelten rätt länge var I stort sett bortglömd, och existerade enbart I sina ursprungliga former som lantsort. Vid en förädling av spelt är det således viktigt att inte förstöra dess värdefulla genetiska bakgrund, t.ex. genom att införa genmaterial från det moderna vetet.

Spelt motsvarar långt det motsvarar långt vetet, men är mera skonsamt mot magen. Många med en känslig mage, som inte kan äta vete, eller för den delen korn eller råg, kan äta spelt. Lider man av keliaki går inte heller spelt.

Emmer och enkorn ligger ännu längre bak I vetets historia än spelten. Glutenets sammansättning I dem skall vara sådan att den inte ens I teorin skall kunna ge upphov till keliaki. Trots det är de ändå inte lämpade för personer med keliaki.

Medan spelten rätt långt kan ersätta vetet I bakning, är emmer och enkorn mera lämpade att ge smak I t.ex. bröd och som ersättare för t.ex. ris. I allmänhet kan man hitta högre halter av näringsämnen I de gamla skalvetena än I det moderna vetet.

Skalvetena är mycket långt lantsorter, och har genom århundraden utvecklats i lokala odlingsförhållanden genom mänskligt odlingsarbete. Det samma gäller för lantveten, fastän deras odlingshistoria kan vara mycket kortare, speciellt kort här i Norden. Lantsorterna har anpassat sej till sin omgivning I en tid då arbetet till stor del utfördes för hand. Problemen med en lite senare mognad på hösten var inte så stora, och den långa halmen kom till nytta vid skötseln av husdjuren.

I moderna odlingssystem kan skalvetenas egenskaper ställa till med problem, speciellt regniga höstar. Förutom sen mognad för vårsäden kan det långa strået ställa till med problem I form av liggsäd. En av målsättningarna med arbetet med lantsorter är att hitta sådana stammar som kunde ha odlingsegenskaper litet mer lämpade för modern odling.

Goda egenskaper hos lantraser kan vara smakegenskaper, ett mjukare gluten och ett högre näringsinnehåll än hos det moderna vetet. Mängden protein är högre, vi har också regelbundet uppmätt högre innehåll av järn. Med visa begränsningar är det möjligt att via förädling baserat på lantsorter försöka utveckla sorter mer lämpade för moderna odlingsmetoder. Viktigt vid detta arbete är att inte samtidigt försämra deras goda egenskaper